Kontakt os

Har du spørgsmål til CADÒ eller ønsker du at vi kontakter dig?

Email

cado@cadolivibalance.dk

Skriv til CADÒ

Telefon

Ring til Dorte på 2395 4949

Addresse

Himmelbjerggården

Himmelbjergvej 11

8680 Ry

Hjernestrukturen ændres ved langvarig stress

Langvarig stress kan belaste vores hjerne, så der sker en ren fysisk ændring i strukturen. 

Når vi er pressede/stressede over en længerevarende periode, så udskilles store mængder kortisol. Kortisol hjælper til at bekæmpe stressbelastningen. 

Amygdala, som er vores "indre vagthund", er den del af hjernen, der reagerer, når der er fare på færde. Den sætter gang i udskillelsen af vores stresshormoner, så vores krop kan yde mere. Det er meget praktisk, når der reelt er fare på færde eller vi har brug for at "have fart på" i en kortere periode. 

En anden del af hjernen, Hippocampus, har til opgave at berolige hjernen og kroppen. Det er den, der gør det muligt for os at finde løsninger og udveje i pressede situationer. Desværre må Hippocampus overgive sig til Amygdala, når presset på os bliver for stort. Hippocampus kan så at sige "ikke følge med".

På scanninger kan man observere, hvordan Hippocampus rent fysisk skrumper ind ved langvarig stress - og Amygdala vokser sideløbende.

Hukommelsen kan begynde at blive påvirket, vi bliver konfuse og efterhånden bliver vi mere irritable. Og så starter en glidebane, hvor vores relationer og sociale liv påvirkes.

Her begynder mange at udvikle angst og få destruktive følelser.

Vi mærker ikke, at vores krop bliver overbelastet, at vi reelt er på vej ud i alvorlige kropslige ubalancer og vi kommer i risikozonen for en akut indlæggelse med livet på spil. 

Se mere på stressforeningens hjemmeside

Vores hjerne
Når vi rammes af stress, sker der fysiske ændringer i hjernen.
Hvad sker der i hjernen?
Advarselstegn
Når det går stærkt, er det let at overhøre advarselssignalerne.
Hvad er signalerne?
Stresset?
Stress handler ikke om travlhed og travlhed er ikke automatisk stress
Hvordan håndteres stress?